14: Ett stabilt samhälles grundval: Förutsägbarhet

Mina önskningar för samhället runt mig och för det egna livet vilar på ett par viktiga grundstenar. En av dom är förutsägbarhet.

http://staff.www.ltu.se/~larserik/applmath/chap9/Mandelbrot.gif

Jag vill tro är det en av dom sakerna som dom flesta människor önskar. Att i så stor utsträckning som möjligt kunna förutsäga konsekvenserna av en handling, utsaga eller en utvecklingstrend. Det är genom  förutsägbarhet som tillräcklig grundtrygghet föds för att kunna utveckla våra högre behov, se Behovspyramiden, t.ex. öppenhet, nyfikenhet, generositet och respekt.

Saknas förutsägbarheten och vi inte har kontroll över vad som kommer att hända nästa dag, nästa vecka, nästa månad…då sluter vi oss, vi kommer att dra oss närmare den egna gruppen, letar upp det välkända som ändå går att förutsäga, och vi håller oss där.

Individer behöver förutsägbarhet, företag behöver det, samhällsfunktioner behöver det. Annars rasar förtroendet, osäkerhet smyger sig in, de lägre och mörkare egenskaperna i människan blir tydligare.

En megatrend i vårt hörn av världen är att pendeln svänger mot ett mindre och mindre förutsägbart samhälle. Högre förändringstakt än tidigare, nya fenomen som människor inte har hunnit förhålla sig till, och lägg därtill effekterna av att resurser inom olika sektorer sakta men säkert tryter. Fler ska dela på lika mycket eller mindre.

Polariseringen ökar. För mig ett tydligt tecken på att människor sluter sig till sitt och positionerar sig för ett mindre förutsägbart och fattigare samhälle.

Vi har en riksdag som är vald och avlönad av sin befolkning som förutsätter, oavsett övriga önskningar, att samhället förändras stabilt och förutsägbart i takt med förmågan och behoven. Jag tycker inte dom gör ett vidare bra jobb, inte ens efter att man justerat för de trender som dom inte kan påverka. I kommande inlägg kommer jag att ge exempel.

Om Pax vobiscum

Humanistisk, pragmatisk, varmhjärtad och humoristisk agnostiker som helst vill alla väl. Har insett på äldre dar att hur man än vänder rumpan så har man den bak, dvs man kan inte göra alla till lags. Strävar efter ett stabilt och förutsägbart samhälle som tillåter människor att utvecklas i lagom takt till det dom vill bli, i maximal frihet och arbetsro, i balans mellan rättigheter och skyldigheter. Respekt, hövlighet och pålitlighet är viktiga grundstenar i samspelet med andra människor. Strävan efter objektivitet och att hålla isär sak och person i mina åsikter är ytterligare ledord.
Detta inlägg publicerades i Politiskt, Psykologiskt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.