83. Återupprepning av bloggarens idevärld

Ur bloggens syfte och programförklaring, skrivet i november 2012:

Att sträva efter att förstå världen och trenderna, att kunna bemöta min nästa med respekt, hövlighet och tillit. Det är allt jag kan hoppas på. Och det är så jag vill kunna leva tillsammans med människorna runt mig.”

Politiska frågor: Jag vurmar speciellt för områden som är viktiga för en stabil samhällsutveckling i fred och frihet. Dom områden som tenderar att påverka många andra. Dom som styr samhällsutvecklingen. Där antingen degraderas eller utvecklas humanismen, individualiteten, respekten och tilliten mellan människor. Här finns människor med mod och reella ideer, eller opportunister som böjer sig dit vinden blåser. Här finns genialitet och idioti. Fast egentligen allting samtidigt. Ingenting är svart eller vitt, här finns så många tankar, så många förhoppningar och farhågor. Ett brännande område där många bara flyter med strömmen. Jag vill inte göra det, utan hitta mitt lugna bakvatten från vilket jag kan observera, och där jag kan vila ut i förvissning om att jag vet vart jag vill komma.

Religiösa frågor: Uppenbarligen är det viktigt för så många människor. Tron, skapelsen, livet efter detta som ger hopp och förtröstan och ibland en bottenlös förtvivlan. Det förstår jag efter många samtal och otaliga observationer.  Själv är jag agnostiker och litar på vetenskaperna, älskar sökandet efter nya sanningar och dess metoder för att ge svaren. Där vilar jag i trygg förvissning om sakernas tillstånd, dock med stor förståelse för andra vinklar, så länge jag känner att de ger dom den tröst dom behöver. Det gäller att behålla ödmjukheten, så tankarna far iväg varje dag i mängder av riktningar. Ett viktigt ämne att förstå och utvecklas i. Inte minst för att så många drivs av detta i all sin tysta styrka.

Ideologier: Alla dessa -ismer. Humanism, socialism, konservatism, liberalism, nationalism, anarkism, royalism, …. själv vill jag inte förfalla i någon utan kommer hålla mig till sakfrågor som i bästa mån är i samklang med mina grundvärderingar. Ingen kommer att tränga in mig ett -ism hörn. Aldrig någonsin att jag identifierar mig med någon enda -ism!! Låt det stå på min gravsten. Så fort man stämplas in i en -ism får man hela paketet med all nuvarande och historisk tolkning på köpet. Men sådan är världen, att dessa kategoriseringar görs, och kanske måste dom göras för kunna behålla en överblick. Oj, här finns så mycket att berätta.

Media och dess effekter: Vi är alla slavar under informationsflödet: Vad som berättas, hur det berättas, vad som inte sägs, vad som förstoras, vad som förminskas. Hur vi filtrerar varje liten bit och byte genom våra mentala filter. En sak som jag efter många smärtsamma erfarenheter har märkt är:  Media, alltså främst våra vanligaste TV, Radio och tidningskanaler, bidrar idag inte till mina samhällsideal. När jag väger deras för och nackdelar så är resultatet kraftigt negativt. Det är en sorglig syn och bekymrar mig starkt. Så många gånger jag vill ruska om en skribent och skrika, hur tänker du nu! Men det finns ljuspunkter. Dom skall jag också berätta om.

Och det viktigaste: Alla dessa områden hänger ihop ingenting är helt svart och ingenting är helt vitt. Allt, precis allt, är i en ständigt föränderlig gråton på väg någonstans i en mer eller mindre hög pendelrörelse. Samtidigt som tiden oåterkalleligen sätter varje ny pendelvändning i ett nytt sammanhang. Den synvinkeln tänker jag förmedla så gott jag förmår.

Det är trenderna jag vill se, de stora penseldragen. Inte förlora mig i små detaljer som gör att jag inte kan se skogen för alla träd. Jag vill istället vart skogen breder ut sig…var den tar slut… hur den verkar växa och krympa åt olika håll i takt med att jordmån, skogsbränder, regn och torrperioder förändrar förutsättningar för den. Så… det är oftast med dom glasögonen inläggen skall läsas, även om personliga minnen och instick också kommer att förekomma.

Uppdatering 13-06-11:

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag följande läsning först, innan du ger dig på att läsa det senaste. Det ger en bättre förståelse över bakgrund och grundtankar till varför jag tycker och tänker som jag gör.

Om hur jag ser på mina medmänniskor och deras behov
Om en grundsten i min världsbild: Förutsägbarhet
Om min inställning till massmedia
Om en av mina favoritanalogier för att beskriva samhället: Pendelrörelsen

Om Pax vobiscum

Humanistisk, pragmatisk, varmhjärtad och humoristisk agnostiker som helst vill alla väl. Har insett på äldre dar att hur man än vänder rumpan så har man den bak, dvs man kan inte göra alla till lags. Strävar efter ett stabilt och förutsägbart samhälle som tillåter människor att utvecklas i lagom takt till det dom vill bli, i maximal frihet och arbetsro, i balans mellan rättigheter och skyldigheter. Respekt, hövlighet och pålitlighet är viktiga grundstenar i samspelet med andra människor. Strävan efter objektivitet och att hålla isär sak och person i mina åsikter är ytterligare ledord.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.